Şair Ve Yazar Gülten Akın Hayatını Kaybetti

gülten akın

Türk şiirinin önemli şairlerinden biri olan Gülten Akın 82 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Gülten Akın Kocatepe Cami'sinde cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze töreninde şairin çocukları Aksu bora, Deniz ve Murat Cankoçak taziyeleri kabul etti. Törene katılarak aileye başsağlığında bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Akın'ın Türk edebiyatı açısından önemli bir kayıp olduğunu belirtti. Yüksekdağ, şiirleri ve yaşama dair söylediği sözleriyle Akın'ın bir kadın olarak yaşam karşısındaki duruşunun her zaman örnek oluşturduğunu dile getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi. Akın'ın naaşı, kılınan cenaze namazının ardından kadınlar tarafından taşınarak defnedileceği Karşıyaka Mezarlığı'na götürülmek üzere cenaze aracına yerleştirildi. Bu esnada bir kadın Akın'ın ''Kadın olanın Türküsü'' şiirini okudu.
 

Gülten Akın Kimdir ?

Gülten Akın, 23 ocak 1933 tarihinde Yozgat'ta doğmuştur. Liseyi, Ankara Kız Lisesi'nde bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Eşinin kaymakamlık görevi sebebiyle; Gevaş, Alucra, Gerze, Saray, Kahramanmaraş'ta yarımcı avıkatlık, avukatlık ve öğretmenlik yapmıştır. 1972'de Ankara'ya yerleşmiştir. Akın, Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama kolu'nda dil uzmanı olarak çalışmıştır. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katılmıştır. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev almıştır. Beş çocuk sahibi olan Akın, Ankara'da yaşıyor ve şiire ağırlık veriyordur. İlk şiiri Son Haber gazetesinde yayımlamıştır. Hisar, Türk Dili, Mülkiye, Varlık, Yeditepe dergilerinde yayımlanan, daha çok doğa, aşk, ayrılık, özlem konularını işlediği şiirleriyle adını duyurmuştur. Daha sonradan toplumsal sorunları işlemeye yönelmiştir. Yaşamla doğa arasında tedirgin bir iç dünyanın duyarlığını dile getirmiştir. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkarmıştır. Şiirlerinde büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlanmış ve halk şiirinin olanaklarını kullanmıştır. Kadın duyarlılığı ile kaba güce ve baskıya direnmiştir. Şiirleri İngilizce, Almanca, Flemanca, Danca, İtalyanca, Bulgarca, Arapça, Lehçe, İspanyolca, Fransızca, İbranice dillerine çevirmiş, çeşitli akademik çalışmalara konu olmuştur. 40'ı aşkın şiiri ise bestelenmiş ve kısa oyunlar da yazmıştır.
 

Yapıtları: 

1956 - Rüzgâr Saati 
1960 - Kestim Kara Saçlarımı  
1964 - Sığda 
1971 - Kırmızı Karanfil 
1972 - Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı  
1976 - Ağıtlar ve Türküler  
1979 - Seyran Destanı 
1979 - Seyran (ilk yedi şiir kitabı) 
1983 - İlahiler 
1991 - Sevda Kalıcıdır  
1992 - Seyran (Toplu Şiirler)
1995 - Sonra İşte Yaşlandım  
1996 - Toplu Şiirler 1956-1991  
1998 - Sessiz Arka Bahçeler 
2000 - Gülten Akın Toplu Şiirler II  
2003 - Uzak Bir Kıyıda 
2003 - Sevdiğim Yaz Geldi Yine 
2007 - Celaliler Destanı  
2007 - Kuş Uçsa Gölge Kalır  
 

Ödülleri: 

1955 - Varlık Şiir Ödülü 
1965 - Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü 
1970 - TRT Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü 
1977 - Yeditepe Şiir Armağanı 
1991 - Halil Kocagöz Şiir Ödülü 
1992 - Sedat Simavi Edebiyat Ödülü 
1998 - 6.Truva Folklor Araştırmaları Derneği Şiir Ödülü 
1999 - Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü 
2003 - Dünya Gazetesi Yılın Telif Kitabı Ödülü 
2008 - Erdal Öz Edebiyat Ödülü 
 


vefat eden ünlüvefatvefat haberleriölümölüm haberlerihürriyet vefat ilanlarıhürriyet vefathürriyet vefat ilanışair ve yazarvefat haberlerivefat eden ünlügülten akın